طلاق و همه چیز درباره آن

طلاق و همه چیز درباره آن

طلاق به هر نوعی که باشد یکی از مهم‌ترین تصمیم‌هایی است که هر فرد در زندگی‌ خود می‌گیرد. پس برای طلاق هم به اندازه سایر تصمیم‌های مهم زندگی باید فکر کرد. قطعا طلاق یکی از راهکارهای زوجین برای حل مشکلاتشان است اما آخرین راه حل! قبل از هرچیز بهتر است که با عزیزان و اعضای خانوادتان مشورت کنید چرا که برای ساخت این زندگی هم شما و هم خانواده‌هایتان زحمات بسیاری کشیده‌اند.

طلاق فقط در زمانی پیشنهاد می‌شود که زوجین همه راه‌ها را امتحان کرده باشند و راهی جز طلاق نمانده باشد. اگر به هر دلیلی تصمیمتان برای طلاق قطعیست بهتر است کمی بیشتر خودتان در این مورد فکر کنید و از کمک مشاوران خانواده، مشاور حقوقی و روانشناس‌ها استفاده کنید.

اگر تصمیم شما برای جدایی و پایان دادن به زندگی مشترک قطعی است، می‌توانید از وکیل طلاق در تهران کمک بگیرید. موسسه حقوقی دادسو متشکل از بهترین وکلای طلاق و مشاور حقوقی طلاق است که می‌توانند در این امر به شما کمک کنند.

  • بدون حضور زوجین در هیچ مرحله ای
  • بدون نیاز به حضور در کلاس و جلسات مشاوره اجباری
  • بدون نیاز به حضور آقا و خانم در دادگاه
  • انجام طلاق دقیقا بر اساس توافق طرفین
آنچه در این مطلب می خوانید نمایش

وکیل طلاق

طلاق از هر نوعی که باشد یک پرونده حقوقی محسوب می‌شود و نیازمند پیگیری‌های قضایی، حقوقی و اداری است و از طرفی هم با توجه به پیچیدگی‌های بسیاری که پرونده‌های خانواده دارند، همیشه حضور وکیل خانواده در پرونده مثبت و مفید خواهد بود.

البته این تاثیر مثبت بیشتر شامل وکلایی می‌شود که تخصصا در حوزه خانواده و پرونده‌های طلاق فعال باشند و در این زمینه متخصص باشند. اگر وکیل شما متخصص طلاق و پرونده‌های خانواده باشد، شما دیگر نگرانی بابت حق و حقوق خود نخواهید داشت.

با توجه به این که در پرونده‌های طلاق عموما طرفین با توجه شرایطشان درگیر لجبازی می‌شوند، داشتن وکیل به فرد کمک می‌کند که فارغ از لجبازی بتواند به حق و حقوق خود برسد و حتی در مواقعی که طرف مقابل مسئله اشتباهی را مطرح می‌کند، وکیل شما حضور دارد و شما را از قوانین طلاق و مهریه مطلع می‌کند.

از طرفی خیلی از عزیزان برای پیگیری امور پرونده طلاق خود مایل به حضور در سلسله مراتب حقوقی، قضایی و اداری پرونده طلاق ندارند و تمایل دارند شخص دیگری به جای ایشان حضور و پیگیر حق و حقوق و انجام امور شود. در این صورت داشتن یک وکیل متخصص طلاق به شما کمک شایانی خواهد کرد و هم در زمان و هم در انرژی شما صرفه جویی خواهد شد.

وکیل متخصص طلاق به جای شما در همه مراحل حاضر خواهد داشت و دیگر نیازی به پیگیری و حضور شما در مراحل مختلف (به جز آزمایش عدم بارداری برای خانم ها) نخواهد بود. البته این شرایط مشروط به تخصص و توان وکیل شما خواهد داشت. از این جهت پیشنهاد می‌کنیم در انتخاب وکیل و موسسه حقوقی که خدمات را به شما ارائه کند دقت بالایی داشته باشید.

اگر طلاق شما توافقی است داشتن یک وکیل متخصص طلاق توافقی، به شما کمک خواهد کرد که دیگر در هیچ مرحله‌ای حاضر نباشید و کلیه امور توسط وکیل متخصص طلاق توافقی شما انجام شود. در این راستا دادسو همراه شما است و می‌توانید برای اطلاعات بیشتر با شماره‌های دادسو تماس بگیرید و از طریق مشاوره رایگان تلفنی اطلاعات بیشتر را از همکارانمان دریافت کنید.

انواع طلاق به چه صورت است؟

در قانون طلاق به دو روش مختلف طبقه‌بندی می شود. یکی به این صورت که جدایی با درخواست چه کسی انجام می‌شود و دیگری این است که چه نوع صیغه‌ای برای طرفین جاری می‌شود. اگر بخواهیم طلاق را از این منظر که با درخواست چه کسی است طبقه بندی کنیم به سه نوع خواهیم رسید.

طلاق توافقی همانطور که از نامش پیداست هر دو طرف بر روی طلاق تفاهم دارند و مشترکا دادخواست طلاق توافقی را ارائه می‌کنند. در این نوع طلاق زوجین باید بر روی همه مسائل از جمله مهریه، نفقه و … توافق داشته باشند.

  • طلاق از طرف مرد

طلاق از طرف مرد همین طور که از نامش پیداست به درخواست مرد انجام شده و مرد باید قبل از هر چیزی حق و حقوقی همسرش از جمله مهریه، نفقه و اجرت المثل را تعیین و تکلیف نماید.

  • طلاق از طرف زن

طلاق از طرف زن هم که سخت‌ترین نوع طلاق است به درخواست خانم انجام می پذیرد. از آنجا که حق طلاق در اکثر مواقع با آقاست، خانم‌ها کار سختی در پیش رو دارند و پیشنهاد می کنیم حتما از وکیل برای انجام طلاق از طرف زن کمک بگیرند. داشتن وکیل مهریه در این زمینه می‌تواند به زوجه کمک کند.

نوع دیگر، همانطور که گفته شد مربوط به نوع جاری شدن صیغه طلاق است که به دو نوع تقسیم می‌شود. طلاق رجعی و طلاق بائن! طلاق رجعی که اکثرا در طلاق از طرف مرد صورت می‌گیرد مگر در مواردی که خانم دوشیزه یا یائسه باشند و طلاق بائن که خود به دو نوع خلع بائن و مبارات بائن تقسیم می‌شود بیشتر در طلاق توافقی و طلاق از طرف زن اجرا می‌شود.

عمده تفاوت طلاق رجعی و بائن در این است که طلاق رجعی امکان رجوع و بازگشت زوجین به هم را دارد ولی در طلاق بائن چنین چیزی وجود ندارد.

طلاق از طرف مرد به چه صورت است؟

همانطور که گفته شد یکی از انواع طلاق، به این صورت است که آقا در خواست طلاق بکند. طبق قانون حق طلاق با آقا است و حتی اگر به همسرش وکالت در طلاق یا همان حق طلاق را هم بدهد، این حق از خود او ساقط نمی‌شود. آقا این حق را دارد که به دادگاه مراجعه کند و درخواست طلاق از طرف مرد را داشته باشد.

برای این که دادگاه رای به طلاق از طرف زوچ بدهد، آقا موظف است تمامی حق و حقوق مالی همسرش را تعیین و تکلیف نماید. منظور از حق و حقوق مالی مهریه، نفقه و اجرت المثل است. آقا می تواند مهریه را به صورت کامل پرداخت کند و یا با موافقت دادگاه و توافق با همسرش به صورت اقساطی پرداخت کند و یا اینکه یک سند رسمی از همسرش دریافت نماید که همسرش مهریه را دریافت و یا بذل کرده است.

در مورد نفقه هم دادگاه با توجه میزان زندگی مشترک، شان خانم و آقا و خانواده میزان نفقه را مشخص می‌کند. در صورتی که آقا در طول زندگی مشترک سندی دال بر پرداخت نفقه به همسرش نداشته باشد، ملزم به پرداخت آن است.

اجرت المثل یکی دیگر از مباحث مالی است که فقط در طلاق از طرف مرد مطرح می شود و در طلاق توافقی و طلاق از طرف زوجه وجود ندارد. منظور از اجرت المثل زحماتی است که خانم در طول زندگی مشترک کشیده است و باید بابتش دستمزد دریافت کند. اجرت المثل را هم مثل نفقه دادگاه تعیین می کند و آقا برای انجام طلاق باید آن را تعیین و تکلیف نماید.

در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه طلاق توافقی و حق طلاق پاسخ داده شده است.

طلاق از طرف زن به چه صورت است؟

طبق قانون طلاق در کشور ما، حق طلاق با آقا است و در حالت عادی خانم چنین حقی را ندارد. مگر در مواردی که آقا به خانم وکالت در طلاق یا همان حق طلاق را بدهد که خانم با وکالت از آقا درخواست طلاق بکند. اگر خانم بتواند عدم رعایت یکی از شروط ۱۲ گانه‌ای را که در سند ازدواج قید شده است ثابت کند می‌تواند درخواست طلاق کند.

با اینکه حق طلاق با خانم نیست، اما قانون پیش بینی هایی برای خانم ها کرده که در شرایطی که به اصطلاح عسر و حرج گفته می‌شود، درخواست طلاق بکند. منظور از عسر و حرج شرایطی است که تحملش برای خانم غیر ممکن است و دچار مشقت شده است.

به طور مثال یکی از این موارد عدم وجود رابطه جنسی در زندگی مشترک است که قانون به شدت در مقابل این مورد حساس است و اگر خانم بتواند ثابتش کند، قدم بزرگی برای انجام طلاق از طرف زن برداشته است. بر خلاف تصور عامه مهریه در طلاق از طرف زن وجود دارد و مهریه هیچ ربطی به نوع طلاق ندارد. گرچه وصول همزمان مهریه و گرفتن رای طلاق کار بسیار سختی است اما از لحاظ قانونی غیر ممکن نیست.

طلاق توافقی به چه صورت است؟

طلاق توافقی بر خلاف طلاق از طرف خانم و یا آقا که از جانب یکی از طرفین در دادگاه درخواست می‌شود، توسط هر دو نفر درخواست می شود و در این نوع طلاق آقا و خانم هر دو با طلاق موافق هستند و راضی به جدایی هستند. طلاق توافقی همانطور که از نامش پیداست بر مبنای توافق آقا و خانم است و زن و شوهر هر توافقی که داشته باشند، قانون محترم می‌شمارد.

مراحل طلاق توافقی معمولاً سریع‌تر از انواع دیگر طلاق‌ها طی می‌شود زیرا زوجین هردو راضی به جدایی هستند. اولین شرط برای طلاق توافقی، همانطور که گفته شد توافق زوجین بر اصل طلاق است. بعد از آن باید بر روی مهریه هم توافق کنند. توافق بر روی مهریه شامل هر نوع توافقی از جمله بخشیدن مهریه (بذل مهریه)، دریافت کامل مهریه، دریافت بخشی از مهریه و یا دریافت هر مبلغ و سندی به عنوان مهریه است.

به زبان ساده‌تر براساس بخشنامه طلاق توافقی قانون هر توافقی بر سر مهریه را می پذیرد. نفقه یکی دیگر از مسائل است که باید در طلاق توافقی زوجین بر رویش توافق کنند و مانند مهریه هر نوع توافقی قابل اجراست. در صورتی که زوجین صاحب فرزند باشند و فرزندانشان از مدار حضانت خارج نشده باشند باید بر حضانت و ملاقات طرف مقابل با فرزند هم توافق کنند. منظور از مدار حضانت این است که فرزند دختر از ۹ سالگی و فرزند پسر از ۱۵ سالگی از مدار حضانت خارج می شوند و خودشان انتخاب می کنند با کدام یک از والدینشان زندگی کنند.

با دادسو شما نیازی به شرکت در جلسات غربالگری و مشاوره بهزیستی قبل از طلاق  و حضور در دادگاه ندارید. در این زمینه زوجین می توانند تعیین و تکلیف این امور را به حضور در دادگاه موکول کنند و یا قبل از دادگاه، در دفتر وکیلشان و یا دفاتر ثبت اسناد رسمی متن توافق را امضا کرده و به عنوان سند رسمی تعریف کنند.

در طلاق توافقی هم مانند سایر طلاق ها جلسات مشاوره بهزیستی و جلسات غربالگری الزامی است و زوجین حتما باید با شرکت در این جلسات، برگه عدم امکان سازش را از بهزیستی دریافت کرده و با برگه عدم امکان سازش درخواست رسیدگی برای پرونده طلاق توافقی در دفاتر پیشخوان امور قضایی ثبت کنند.

درخواست طلاق توافقی بدون وکیل ممکن است باعث زمان بر شدن روند پیگیری شود، بنابراین برای اینکه روند طلاق سریع‌تر طی شود بهتر است با وکیل طلاق توافقی مشورت کنید. تیم دادسو متشکل از بهترین وکیل طلاق توافقی و مشاورین حقوقی طلاق است که می‌توانند اطلاعات کاملی درباره مراحل قانونی طلاق و هزینه طلاق توافقی به شما بدهند.

برای آشنایی بیش‌تر با هزینه وکیل طلاق توافقی می‌توانید با مشاوران حقوقی دادسو تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.

نمونه سند طلاق

طلاق بائن به چه معناست؟

در قانون ذکر شده که وقتی طلاق بائن اجرا می شود که یکی از طرفین اعلام تنفر از دیگری بکند. طلاق بائن در طلاق توافقی و طلاق از طرف زن اجرا می شود و به دو صورت است: خلع بائن و مبارات بائن!

 طلاق خلع بائن چیست؟

در مراحل قانونی طلاق خلع بائن خانم اعلام می‌کند که از همسرش متنفر است و برای جاری شدن صیغه حتما باید خانم یک مال را در قبال طلاق به شوهرش ببخشد و دادگاه از طرف شوهر آن را قبول کند. این مال می‌تواند هر چیزی باشد مانند کل مهریه، بخشی از مهریه، یک سکه و یا صد هزار ریال وجه نقد که از طرف خانم به آقا بخشیده شود و یا پرداخت شود.

این به این دلیل است که خانم حق طلاق ندارد. البته این روال به این سادگی نیست و شرایط پیچیده‌ای باید محرز شود تا به چنین نتیجه‌ای رسید. در طلاق خلع، خانم به مدت سه ماه وقت دارد که از آنچه بذل کرده (بخشیده) بگذرد و رجوع کند. یعنی مال یا وجهی را که به همسرش بخشیده پس بگیرد. در این صورت آقا هم باید مجددا به دفترخانه مراجعه کند و اعلام کند که از طلاق رجوع می‌کند (پشیمان شده است)؛ در این صورت طلاق منتفی است و صیغه ازدواج همچنان جاریست.

طلاق مبارات بائن چیست؟

در این نوع طلاق بر خلاف طلاق خلع بائن هر دو طرف از همدیگر اعلام تنفر می‌کنند و مالی را می‌بخشند. این مال نباید بیش از اندازه مهریه باشد. به طور مثال اگر مهریه صد سکه است، میزان بخشش باید کمتر از صد سکه باشد. اکثریت پرونده‌های طلاق توافقی که در کشور اتفاق می‌افتد خلع بائن است و قابلیت رجوع زوجین (بازگشت به یکدیگر) را ندارد.

طلاق رجعی به چه معناست؟

طلاق رجعی همان‌طور که از نامش پیداست یعنی زوجین بعد از طلاق امکان رجوع (بازگشت) به هم را دارند. در این نوع طلاق گرفتن، زوجین و یا وکلایشان به دفترخانه مراجعه می‌کنند و با ارائه مدارک شناسایی و رای صادر شده توسط دادگاه درخواست جاری شدن صیغه طلاق به صورت رجعی می‌نمایند.

در این حالت دفتر ثبت طلاق به صورت موقت صیغه طلاق را جاری می‌کند. در صورتی که طلاق به صورت رجعی جاری شود زوجین به مدت ۳ ماه (۹۰روز) فرصت دارند که به همدیگر رجوع کنند (به هم برگردند). طلاق رجعی، در ابتدا به صورت موقت ثبت می‌شود و زوجین بعد از ۹۰ روز باید مجددا به دفترخانه مراجعه کنند و درخواست اجرای قطعی صیغه را بکنند. اگر طی ۹۰ روز زوجین به دفتر ثبت طلاق مراجعه نکنند طلاق باطل شده و زوجیت ادامه پیدا می‌کند.

لازم به ذکر است که در این سه ماه نفقه به خانم تعلق می‌گیرد و آقا ملزم به پرداخت نفقه است و همینطور اگر یکی از طرفین فوت کند به همسرش ارث تعلق می‌گیرد. نکته دیگر این است که زوجین در این مدت ۳ ماه حق ازدواج نخواهند داشت و برای ازدواج مجدد باید منتظر اتمام مهلت سه ماه و قطعی شدن طلاق باشند.

مدارک مورد نیاز برای انجام طلاق

طلاق هم مثل هر روند اداری و قضایی دیگر نیازمند مدارکی است که طرفین دعوی به دادگاه ارائه نمایند. مدارک طلاق با توجه به روند طلاق ممکن است متفاوت باشد. اما مدارکی که برای انواع آن مشترک است، شامل کارت ملی طرفین، شناسنامه طرفین و سند ازدواج است.

در مورد طلاق توافقی برگه عدم امکان سازش هم به این موارد اضافه می‌شود که زوجین بعد از طی کردن جلسات غربالگری و مشاوره از طرف اداره بهزیستی شهر خود دریافت و پیوست پرونده خود می‌کنند. در صورتی که پرونده شما در موسسه حقوقی دادسو پیگیری شود نیازی به برگه عدم امکان سازش ندارید و فقط کپی کارت ملی زوجین، شناسنامه و سند ازدواج کافیست.

در طلاق یک طرفه هم مواردی مانند دادخواست عسر و حرج در طلاق از طرف خانم و مدارکی مبنی بر تعیین و تکلیف مهریه در طلاق از طرف آقا نیاز است. اگر سند ازدواج گم شده باشد و یا در دسترس نباشد یکی از زوجین می تواند با مراجعه به دفتر ثبت ازدواجی که عقد در آنجا جاری و ثبت شده است، با ارائه مدارک هویتی، مثل شناسنامه و کارت ملی درخواست رونوشت کپی برابر اصل سند ازدواج بکند که در کمتر از یک ساعت رونوشت معتبر تحویل شخص داده می‌شود.

وکالت در طلاق یا حق طلاق به چه صورت است؟

طبق قانون حق طلاق با مرد است ولی آقا می‌تواند این حق را به خانم هم بدهد که در اصطلاح حقوقی به آن وکالت در طلاق و در اصطلاح عامه حق طلاق گفته می‌شود. زمانی که خانم حق طلاق دارد به این معنی است که از طرف شوهرش وکالت دارد که به جای او درخواست طلاق بکند و پیگیر امور قضایی و دفترخانه‌ای طلاق باشد.

البته توجه داشته باشید که وقتی آقا به خانم وکالت در طلاق می‌دهد، به این معنی نیست که این حق را از خود ساقط کند. با دادن حق طلاق از طرف آقا به خانم هر دو دارای این حق خواهند بود و تحت هیچ شرایطی این حق از آقا ساقط نمی شود.

نکته مهم دیگر این است که اگر خانم بخواهد با وکالت در طلاقی که از طرف همسرش دارد اقدام بکند، حتما باید وکیل داشته باشد. این نوع از طلاق تنها حالتی است که داشتن وکیل اجباری است. توجه به این مسئله هم ضروری است که وکالت در طلاق برای عدم حضور آقا در دادگاه و دفترخانه است و شامل مراحل مشاور بهزیستی و جلسات غربالگری نخواهد بود.

وکالت در طلاق باید حتما به صورت بلاعزل باشد که آقا نتواند این حق را بعد از مدتی از خانم ساقط کند و خانم تا ابد این حق را داشته باشد و همین طور وکالت باید دارای حق اسقاط در تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی باشد تا خانم بعد از صدور رای طلاق در دادگاه به مشکل بر نخورد و سریعا بعد از صدور رای توسط قاصی برای اجرای صیغه طلاق به دفتر خانه مراجعه کند.

سوالی که برای بسیاری از زوجه پیش می‌آید این است که حق طلاق بهتر است یا طلاق توافقی؟ برای این منظور می‌توانید با مشاوران حقوقی دادسو تماس بگیرید تا به صورت کامل شما را راهنمایی کنند.

طلاق توافقی در شرایطی که آقا و خانم در یک شهر نیستند

در برخی موارد آقا و خانم در یک شهر زندگی نمی‌کنند و به علت مشغله کاری امکان حضور آقا و خانم در یک شهر و یک دادگاه نیست و همین مسئله باعث انجام نشدن طلاق توافقی و معطل شدن هر دو طرف می‌شود. به طور مثال خانم در تهران زندگی می‌کند و آقا در شیراز و هیچ کدام فرصت حضور در شهر طرف مقابل و پیگیری امور طلاق توافقی را ندارند.

در این شرایط نحوه پیگیری دادخواست طلاق توافقی چگونه است؟ برای حل این مشکل راهکارهایی وجود دارد که به طرفین کمک می‌کند بدون حضور یکی از طرفین، طرف مقابل در شهری که زندگی می‌کند این مشکل را حل نماید. یکی از این راهکار ها این است که یکی از طرفین یک وکیل پایه یک دادگستری در شهر زندگی طرف مقابل بگیرد و به او وکالت بدهد تا به جای او در مسیر پرونده طلاق توافقی حضور داشته باشد و پیگیر امور پرونده باشد.

اگر هم طرفی تمایلی به همکاری با وکیل نداشته باشد از طریق یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی یکی از طرفین به طرف مقابل وکالت در طلاق می دهد تا خود او با همکاری یک وکیل امور پرونده طلاق توافقی را به جلو ببرند. در هر دو صورت حضور یک وکیل پایه یک دادگستری الزامی است و تفاوتشان در این است که حق الوکاله وکیل را چه کسی پرداخت خواهد کرد.

جلسات مشاوره بهزیستی برای طلاق

در سال های گدشته زوجین یا وکلای آنها جهت انجام طلاق و ثبت دادخواست طلاق توافقی به دفاتر خدمات قضایی مراجه می کردند و درخواست خود را ارائه می دادند. اما از موزخ ۱/۹/۱۳۹۷ مطابق بخشنامه شماره یک ۹۰۰۰/۱۳۱۰۴/۵۵ مورخ ۹۷/۹/۵ خطاب به مدیران دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، دفاتر خدمات بدون داشتن گواهی مرکز غربالگری اجازه ثبت دادخواست را ندارند.

نام دیگر این گواهی، گواهی عدم امکان سازش است که از طرف اداره بهزیستی، بعد از اتمام جلسات مشاوره قبل از طلاق به زوجین داده می‌شود. به این صورت زوجین باید در سایت تصمیم ثبت نام کنند و اطلاعات هویتی و سند ازدواجشان را به صورت کامل وارد کنند و منتظر پیامک تعیین زمان و مکان جلسه غربالگری باشند. بعد از اصرار زوجین به طلاق، مشاور پرونده را به مراکز مشاوره قبل از طلاق ارجاع می‌دهد و بعد از تقریبا یک ماه جلسات مشاوره قبل از طلاق که بین ۴ تا ۶ جلسه اجباری است و حضور زن و شوهر الزامی است برگزار می شود.

نکته مهم این است که جلسات مشاوره هر هفته فقط یک جلسه برگزار می شود. در این جلسات مشاور سعی در برگرداندن زوجین به زندگی مشترک دارد و با برخی سوالات زوجین را به آرامش و دادن فرصت به همدیگر دعوت می کند.

جلسه غربالگری بهزیستی

جلسه غربالگری تقریبا جز اولین مراحل انجام پرونده طلاق است که زوجین باید طی کنند. بعد از ثبت نام در سامانه تصمیم و وارد کردن اطلاعات هویتی زوجین و سند ازدواج و محل اقامتشان، پیامکی از اداره بهزیستی شهرشان برایشان ارسال می‌شود که تاریخ، زمان و مکان جلسه غربالگری را مشخص کرده است. زوجین باید با همراه داشتن مدارک هویتی در تاریخ مشخص شده به محل جلسه مراجعه کنند و یک جلسه با مشاور بهزیستی خواهند داشت.

همانطور که از نام جلسه پیداست در این جلسه مشاور با زوجین صحبت کرده و دلایل آن‌ها برای طلاق را می شنود و آن‌ها را آرامش، صبر، گذشت و ادامه زندگی دعوت می کند سعی می‌کند طرفین را از ادامه روند طلاق منصرف بکند. اگر در جلسه غربالگری بهزیستی زوجین همچنان اصرار بر طلاق داشته باشند، مشاور پرونده آن‌ها را بررسی کرده و به واحد مشاوره ارجاع می‌دهد.

در این مرحله زوجین باید منتظر پیامکی دیگر از طرف اداره بهزیستی باشند که تاریخ، زمان و مکان جلسات مشاوره را مشخص کرده است. نکته مهم این است که زوجین بدون شرکت در جلسه غربالگری، امکان حضور در جلسات مشاوره قبل از طلاق را نخواهند داشت.

آدرس مراکز منتخب بهزیستی برای جلسات غربالگری قبل از طلاق

همانطور که خواندید برای انجام طلاق حضور زوجین در جلسات غربالگری بهزیستی اجباری است. برای این کار، اداره بهزیستی شهر تهران شش مرکز منتخب را اعلام کرده که زوجین باید بعد از ثبت نام در سایت سامانه تصمیم در یکی از این مراکز حضور داشته باشند و با مشاور صحبت کنند.

آدرس مراکز غربالگری قبل از طلاق در تهران به این صورت است:

  1. مرکز غربالگری بهزیستی شهدای انقلاب (تهران): خیابان پیروزی، چهارراه کوکاکولا،خیابان نبرد، بن بست سازمان آب
  2. مرکز غربالگری بهزیستی شهدای افسریه (تهران): افسریه، مابین خیابان ۱۵ متری سوم و چهارم، خیابان چهل و پنجم (اسرافیلی)
  3. مرکز غربالگری بهزیستی آمنه (تهران): خیابان ولی عصر (عج)، بالاتر از میدان ونک، جنب پمپ بنزین ولیعصر، خیابان شهید نجفی، درب شمالی شیرخوارگاه آمنه
  4. مرکز غربالگری بهزیستی حر (تهران): خیابان جانبازان غربی (گلبرگ غربی)، میدان هلال احمر، خیابان گلستان، کوچه عالم نجفی درآبادی، کنار پایگاه بسیج شهید بهشتی
  5. مرکز غربالگری بهزیستی شهید ذوالفقاری (تهران): چهارراه یافت آباد، بلوار یافت آباد، میدان معلم، خیابان جهان پهلوان تختی، پلاک ۲۴
  6. تیم غربالگری مجتمع قضایی شهید مفتح (تهران): شهر زیبا، خیابان مخابرات، میدان الغدیر، جنب کانون اصلاح و تربیت، مجتمع قضایی شهید مفتح

مهریه در طلاق به چه صورت است؟

برخی از عزیزان معتقدند که در برخی از طلاق‌ها مانند طلاق توافقی و طلاق از طرف زن مهریه به خانم تعلق نمی‌گیرد. اما این اطلاعات حقوقی کاملا غلط هستند. باید بگوییم که در هر نوعی از طلاق، مهریه به خانم تعلق می‌گیرد و بدون تعیین تکلیف مهریه در زمان طلاق امکان ثبت طلاق وجود ندارد. چون در اکثر پرونده‌های طلاق توافقی و طلاق از طرف خانم مهریه بخشیده می‌شود، چنین تفسیری بین عامه به وجود آمده.

پس در هر نوع طلاقی مهریه به زن تعلق می‌گیرد و زن می‌تواند مهریه‌اش را از شوهرش مطالبه کند. اما چون در اکثر موارد حق طلاق با آقا است و خانم حق طلاق یا همان وکالت در طلاق را ندارد، آقایان فقط با بخشیدن مهریه، با انجام طلاق موافقت می‌کنند. همانطور که گفته شد بر اساس قوانین طلاق و مهریه در طلاق توافقی هم مثل انواع دیگر طلاق، مهریه وجود دارد و زوجین می‌توانند به هر صورت بر روی مهریه توافق کنند.

مثلا توافق کنند کل مهریه بخشیده شود، یا خانم کل مهریه را دریافت کند. یا حتی می‌شود بخشی از مهریه را دریافت کرد و بخش دیگرش را بخشید و یا مثلا به جای مهریه خانم از آقا مبلغی را به عنوان وجه نقد یا سند خودرو و یا سند خانه دریافت کند. پس در هر نوعی از طلاق مهریه وجود دارد مگر در صورتی که خانم به صورت رسمی در دادگاه و یا دفتر ثبت اسناد رسمی مهریه را ببخشد.

بخشیدن مهریه در طلاق به چه صورت است؟

بعضی از زوجین در زمان طلاق توافق می‌کنند که خانم مهریه اش را ببخشد و یا به اصطلاح حقوقی بذل مهریه کند. ممکن است بخشش مهریه در ازای حق طلاق انجام شود و یا در برخی مواقع هم خانم به جای مثلا ۳۰۰ سکه‌ای که مهریه است، با همسرش توافق می کنند که در قبال بخشیدن مهریه، مقدار معینی وجه نقد از همسرش دریافت کند. قانون و دادگاه به هر توافقی که زن و شوهر در مورد مهریه داشته باشند احترام می‎‌گذارد و اجرایی  می کند.

برای بذل یا بخشیدن مهریه بهتر است که آقا و خانم به دفاتر ثبت اسناد رسمی بروند و به صورت یک سند رسمی این مهریه به آقا بخشیده شود. همین‌طور اگر در زمان طلاق قصد بخشیدن مهریه وجود دارد زن و شوهر یا وکلای آن‌ها می‌توانند در دفترخانه (محضر) قبل از امضای سند طلاق و جاری شدن صیغه طلاق وصول یا بخشیدن مهریه را تعیین و تکلیف نمایند.

نکته مهم دیگر این است که خانم با بخشیدن مهریه دیگر حق وصول و درخواست مهریه را ندارد و این حق برای همیشه از وی ساقط می‌شود. البته تحت شرایط خاصی امکان رجوع از بخشش مهریه و اجرا گذاشتن مهریه وجود دارد.

وصول مهریه از طریق اداره اجرای ثبت به چه صورت است؟

همانطور که گفته شد خانم از یک لحظه بعد از جاری شدن صیغه ازدواج، این حق را دارد که مهریه اش را از شوهرش مطالبه کند و درخواست وصول مهریه بکند. برای مطالبه مهریه خانم باید از طریق اداره اجرای ثبت اقدام کند و دیگر مانند سابق نیازی به پیگیری این روال از طریق دادگاه خانواده نیست.

برای وصول مهریه از طریق اداره اجرای ثبت اولین قدم این است که خانم با در دست داشتن سند ازدواج به دفترخانه ای که عقد در آنجا جاری شده مراجعه کند و با ارائه مدارک هویتی و استناد به مهریه تعیین شده در سند ازدواج درخواست وصول مهریه بکند. دفتر خانه طی یک پست سفارشی نامه ای به همسر خانم ارسال می‌کند و ایشان را از مطالبه خانم بابت بدهی آگاه می‌کند.

سپس به صورت آنلاین و سیستمی نامه‌ای به اداره اجرای ثبت ارسال می‌شود تا پرونده در اداره اجرای ثبت پیگیری شود. خانم با گرفتن اطلاعات اداری نامه و در دست داشتن سند ازدواج باید به اداره اجرای ثبت مراجعه کند و با طی کردن روال اداری تعریف شده، پیگیر مطالباتش را بکند.

در صورتی که آقا اموالی به نامش باشد که شامل مستثنیات دین نباشد، خانم می تواند درخواست توقیف اموال آقا را بکند و در صورتی که آقا کارمند باشد، خانم می‌تواند درخواست کسر از حقوق بکند که در این صورت اداره اجرای ثبت به محل کار آقا نامه‌ای ارسال می‌کند و دستور اجرای حکم را می‌دهد. البته امکان رفع توقیف اموال مرد برای مهریه نیز وجود دارد که می‌توانید برای کسب اطلاعات بیش‌تر با دادسو تماس بگیرید.

توقیف حقوق بابت مهریه به چه صورت است؟

مهریه یک بدهی مالی از طرف آقا به خانم است که از یک لحظه بعد از جاری شدن عقد قابل وصول است. پس در صورتی که خانم مهریه را درخواست کند و آقا مهریه را پرداخت نکند خانم به عنوان طلبکار می‌تواند از طریق قانون اقدام به وصول مهریه بکند. در صورتی که آقا اموال و دارایی قابل توقیف نداشته باشد و از طرفی هم در ادارات و موسسات دولتی و یا غیر دولتی، شهرداری ها، بانک ها و موسسات مالی و بنگاه های خصوصی مشغول به کار باشد خانم می‌تواند بابت وصول مهریه، بخشی از حقوق آقا را توقیف کند.

برای این کار، خانم ابتدا باید به دفترخانه ای که عقد در آنجا جاری شده مراجعه کند و یک نامه برای اداره اجرای ثبت دریافت کند. بعد از آن به اداره اجرای ثبت مراجعه کرده و با معرفی محل کار آقا و طی کردن روند اداری مربوطه، نامه کسر از حقوق آقا بابت مهریه را به اداره محل کار آقا ارسال کند.

عد از آن ماهیانه یک چهارم از حقوق آقا بابت بدهی مهریه از حسابشان کسر شده و به خانم داده می شود. لازم به ذکر است که این مبلغ دیگر به حساب اقا واریز نمی‌شود و بر اساس دستور اداره اجرای ثبت به خانم تحویل داده می‌شود. کسر از حقوق آقا فقط شامل حقوق و مزایای کارمند است و سایر دریافتی‌های کارمندان مثل حق عائله مندی، اضافه کاری و ماموریت شامل این توقیف و کسر از حقوق نیستند. بهتر است بدانید امکان گرفتن مهریه بدون طلاق نیز برای زوجه وجود دارد.

مستثنیات دین در پرداخت مهریه

از آنجایی که با جاری شدن عقد خانم مالک مهریه محسوب می‌شود و در اکثر مواقع مهریه عندالمطالبه است، وصول مهریه حق خانم بوده و پرداختش توسط آقا به خانم یک تکلیف بر گردن آقا است. اما به دلیل اینکه در اکثر مواقع آقا از پرداخت مهریه سر باز می زند و یا به علت عدم تمکن مالی توان پرداخت مهریه را ندارد، خانم مجبور به پیگیری مطالبات مهریه از طریق مراجع قضایی و یا اداره اجرای ثبت می شود.

خانم می تواند به علت عدم پرداخت مهریه توسط شوهرش، دارایی ها و اموال او را توقیف کند. البته قانون برای توقیف اموال مرد به علت عدم پرداخت مهریه، شرایطی را تعیین کرده است. خانم می تواند از دارایی های آقا به اندازه مهریه اش وصول کند و اگر ارزش دارایی ها و اموال آقا کمتر از میزان مهریه خانم باشد، کل دارایی ها توقیف و مابقی مهریه همچنان بر گردن آقا خواهد بود. اما در مورد دارایی های آقا قانون مواردی را استثنا شمرده که در متن قانون به عنوان مستثنیات دین از آن یاد شده است.

خانه اول یکی از موارد استثناست. به این معنی که اگر آقا فقط یک خانه داشته باشد برای مطالبه مهریه قابل توقیف نیست و فقط در صورتی که آقا بیش از یک خانه داشته باشد، خانه دوم و سوم و خانه های بعدی قابل توقیف هستند. همینطور خودرویی که به نام آقا است اگر وسیله کار آقا محسوب شود قابل توقیف نیست.

منظور از وسیله کار این است که آقا از طریق ماشینش امرار معاش کند مثلا راننده آژانس یا وسایل نقلیه باری. مغازه هم اگر محل کسب آقا باشد قابل توقیف نیست، ولی اگر به اجاره داده شود قابلیت توقیف دارد. پس خانه اول و ماشین در صورتی که وسیله کار باشد قابل توقیف برای مهریه نیست.

حضانت فرزند در زمان طلاق به چه صورت است؟

یکی از مهمترین مفاد توافق زن و شوهر در زمان طلاق حضانت فرزندان است. بعد از انجام طلاق و جدایی والدین فرزند یا فرزندان باید با یکی از اولیای خود زندگی کنند که قانون در این مورد پیش بینی هایی کرده است. طبق قانون حضانت فرزند پسر تا هفت سالگی با مادر است و از هفت تا پانزده سالگی با پدر خواهد بود.

همینطور حضانت فرزند دختر تا هفت سالگی با مادر و از هفت تا نه سالگی با پدر خواهد بود. فرزندان پسر در پانزده سالگی و فرزندان دختر در هفت سالگی از مدار حضانت خارج می شوند و خودشان انتخاب می کنند که با کدام یک از اولیا زندگی کنند. البته لازم به ذکر است که این قانون در صورتی است که آقا و خانم در مورد حضانت فرزندانشان به توافق نرسند.

چون در صورتی که والدین به توافق برسند قانون و دادگاه به توافقشان احترام می‌گذارد و قابلیت اجرایی شدن دارد. مثلا زوجین می‌توانند توافق کنند که حضانت فرزند دخترشان به صورت همیشگی با مادر باشد و یا مثلا زن و شوهر در زمان طلاق توافق کنند که حضانت فرزند پسرشان تا سیزده سالگی با مادر باشد و و بعد از آن به پدر واگذار شود. لازم به ذکر است که حتی اگر حضانت به صورت همیشگی با مادر باشد هزینه ها و نفقه فرزند به عهده پدر است.

وکالت حضانت فرزند بعد از طلاق

در برخی موارد یکی از طرفین، نگرانی‌هایی بابت داشتن حضانت فرزندش دارد. به طور مثال مادری که همسرش در زمان طلاق قول می‌دهد که فرزند دخترشان همیشه پیش مادرش باشد، اما خانم هیچ تضمینی بابت این قول از همسرش دریافت نمی‌کند.

برای این نوع مشکلات بهتر است که طرفین قبل از جاری شدن خطبه در دفتر ثبت طلاق (محضر) با به همراه داشتن کارت ملی به یک دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنند و در یک سند رسمی قید شود که مثلا آقا به خانم وکالت بلاعزل حضانت فرزند بعد از طلاق را می دهد و از آن تاریخ به بعد هیچ حقی در مورد حضانت دائم فرزندش ندارد.

اگر زوجین در این زمینه هم به توافق نرسند، دادگاه در این مورد حکم می‌کند که به صورت عرف یک روز در هفته به طرفی که حضانت با او نیست تعلق می‌گیرد. همین طور در مورد نفقه و خرجی فرزند هم می توان در سند رسمی اشاره کرد که از این تاریخ به بعد پرداخت هزینه‌های فرزند بر عهده چه کسی است.

ملاقات با فرزند بعد از طلاق چگونه انجام می شود؟

یکی از مشکلاتی که بعد از انجام طلاق برای زوجین رخ می دهد، ملاقات طرفی است که حضانت فرزندش با او نیست. قانون در مورد ملاقات فرزند با والدین بعد از طلاق پیش بینی هایی کرده است. ولی در ابتدا توافق در مورد ملاقات با طفل را بر عهده والدین گذاشته است.

به عبارتی زوجین می‌توانند در مورد نحوه، مکان و مدت زمان ملاقات طفل با پدر یا مادرش که حضانت بر عهده نیست توافق کنند. اما اگر توافقی صورت نگیرد و یا طرفی که حضانت با اوست، از ملاقات طرف مقابل با فرزندش جلوگیری کند، قانون و دادگاه وارد عمل می‌شوند و میزان و نحوه ملاقات او با فرزندش را تعیین می‌کند. توجه داشته باشید که هیچ قانونی مانع ملاقات فرزند با والدین خود نمی‌شود و حتی اگر پدر یا مادر فرزند معتاد باشد یا شرایط مناسبی نداشته باشد این حق را دارد که با فرزند خود ملاقات کند.

حالا اگر مشکلات شخص بسیار باشد دادگاه در میزان و نحوه ملاقات نظر می دهد تا به هیچ وجه آسیبی به فرزند وارد نشود. همینطور به هر دلیلی طرفین می توانند نسبت به کم یا زیاد بودن همراه بودن فرزند با طرف مقابل اعتراض کنند. و نکته بعدی این است که طرفی که حق حضانت با او است بدون اجازه دادگاه حق مهاجرت به شهری غیر از جایی که محل زندگی فرزند معرفی کرده ندارد و حتما قبل از مهاجرت باید به اطلاع دادگاه برساند. این روال در مورد خروج فرزند از کشور هم معتبر است.

اجرت المثل ایام زوجیت یعنی چه؟

حق اجرت المثل ایام زوجیت و نحله، از جمله حقوق مالی خانم است. اجرت المثل ایام زوجیت، اجرتی شبیه اعمال انجام گرفته است. اجرت المثل را خانم درقبال خدماتی که درمنزل شوهر، به دستور وی و بدون قصد تبرعه (عدم بخشش دستمزد) انجام داده است، دریافت می‌کند. به طور خلاصه اجرت المثل با این شرایط به خانم تعلق می‌گیرد و اگر زنی با این شرایط برای شوهرش کارهایی را انجام بدهد، مستحق دریافت اجرت المثل می‌شود.

  • طلاق به درخواست آقا باشد.
  • انجام اموری که خارج از وظایف و با دستور شوهر بوده باشد.
  • زوجه قصد تبرع نداشته باشد. یعنی قصد نکرده باشد که کارها را رایگان انجام دهد (در رویه‌های قانونی اصل بر این است که کارها به رایگان انجام نشده است.)

این حق به کارهایی تعلق می‌گیرد که جزو وظایف شرعی و قانونی زن نباشد. علاوه بر شروط فوق، آن زمانی تعلق می‌گیرد که بتوان برای آن کار مبلغ و دستمزد تعیین کرد. برخلاف نفقه و مهریه که وصولشان هیچ ربطی به طلاق ندارد، اجرت المثل ایام زناشویی فقط در زمان انجام شدن طلاق قابل وصول است و فقط زمانی اجرایی می‌شود که جدایی از طرف آقا باشد و در طلاق توافقی و طلاق از طرف خانم اجرت المثل بررسی نمی‌شود و قابل وصول نیست.

نفقه چگونه محاسبه می شود؟

نفقه به محض وقوع نکاح دائم (جاری شدن عقد دائم) به حکم قانون و شرع به منظور رفع نیاز واحتیاجات زندگی برای خانم ایجاد می‌شود. در واقع، تکلیفی است بر عهده شوهر که به شرط تمکین خانم الزا‌م‌آور است. منظور از این جمله این است که تا زمانی که خانم از همسرش تمکین (اطاعت) کند، آقا ملزم به پرداخت نفقه به خانم است.

منظور از نفقه خرج زندگی روزمره است که شامل خوراک، پوشاک، درمان و باقی مخارج یک شخص در زندگی است. معیار تعیین میزان و مقدار نفقه خانم با توجه به احتیاج زن جهت ادامه زندگی، عرف جامعه است.

پس به محض ازدواج، نفقه یا همان خرجی خانم بر عهده همسرش است. ولی اگر خانم از آقا تمکین نکند، آقا می‌تواند دادخواست عدم تمکین به دادگاه ارائه کند و دادگاه بعد از بررسی و شنیدن دفاعیات طرفین رای تمکین را به نفع آقا و یا خانم صادر می کند.

در خیلی از مواقع که خانم منزل همسرش را ترک می‌کند، آقا باید دادخواست عدم تمکین ارائه کند و با استناد به این که خانم از آقا اطاعت نمی‌کند و محل زندگی مشترک را ترک کرده است درخواست صدور رای نفقه به نفع خودش می‌شود تا نفقه خانم قطع شود و آقا الزامی از آن تاریخ به بعد نداشته باشد. توجه داشته باشید که اگر دادگاه عدم تمکین خانم را تایید کرد فقط نفقه خانم قطع می‌شود و عدم تکمین تاثیری در مهریه و طلاق ندارد.

تمکین و عدم تمکین به چه معناست؟

خانم و آقا بعد از ازدواج نسبت به هم وظایف و مسئولیت‌هایی دارند که باید انجام دهند. قانون این وظایف را تمکین نامیده است. تمکین زن از شوهر به این معنی است که خانم نسبت به همسرش در زندگی زناشویی وظایفی دارد و ملزم به انجام این وظایف است. البته تمکین فقط برای خانم ها نیست و آقایان هم باید از همسر خود تمکین کنند. از لحاظ لغوی تمکین به معنای الزام است. یعنی زن و شوهر ملزم هستند که وظایف زناشویی نسبت به یکدیگر را انجام دهند. تمکین برای خانم‌ها به دو صورت تمکین عام و تمکین خاص تعریف شده است که هر کدام به بخش خاصی از زندگی زن و مرد مربوط می‌شود.

تمکین عام به معنای انجام امور خانه و خانواده و اطاعت از دستورات همسر در حدودی که قانون و عرف تعیین کرده است و تمکین خاص اطاعت خانم از آقا در امور جنسی و زناشویی است.

عدم تمکین هم به این معنی است که خانم در اموری که ذکر شد از آقا اطاعت نمی‌کند و آقا در زمانی که خانم خانه را ترک می‌کند دادخواست عدم تمکین به دادگاه ارائه می کند. نکته مهم این است که در زمانی که خانم از همسرش تمکین نمی‌کند و حتی منزل را ترک می‌کند و آقا به دادگاه خانواده دادخواست عدم تمکین ارائه می کند، فقط نفقه خانم قطع می‌شود و تاثیری در مهریه و طلاق ندارد.

استرداد جهیزیه

طبق قانون تهیه جهیزیه بر عهده مرد است اما در عرف جهیزیه را خانواده خانم تامین می‌کنند. در زمان جدایی، استرداد جهیزیه یکی از پیچیده‌ترین مشکلات زوجین است که باید تعیین و تکلیف شود. قانون به خانم حق داده که در زمان طلاق وسایل زندگی که به عنوان جهیزیه با خود به خانه شوهر آورده است را مسترد کند. بهترین روش برای این کار این است که در زمان ازدواج لیست و سیاهه اموال به امضای داماد رسیده باشد تا در زمان طلاق با استناد به سیاهه جهیزیه، خانم به راحتی بتواند اموالش را با خود ببرد.

اگر در زمان ازدواج لیست جهیزیه نوشته نشده بود و یا به امضای داماد نرسیده بود، خانم می تواند با ارائه فاکتور های خرید به دادگاه، درخواست استرداد جهیزیه بکند.

دادگاه بعد از بررسی و تایید صحت فاکتورها رای به استرداد جهیزیه خواهد داد. بهتر است در زمان خارج کردن جهیزیه از خانه حتما دو شاهد مرد حضور داشته باشند و لیست اموال خارج شده را امضا کنند و یا خانم به همراه مامور نیروی انتظامی این کار را انجام دهد و در پایان صورت جلسه رسمی امضا شود.

شرط تنصیف دارایی یا نصف کردن اموال

شرط تنصیف دارایی یکی از شروط ضمن عقد است که زوجین می توانند در زمان ازدواج امضایش کنند و یا بعد از ازدواج با حضور در یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی به عنوان یک سند رسمی شرط کنند که در زمان طلاق اموال زن و شوهر نصف خواهد شد. منظور از تنصیف دارایی این است که حداکثر نصف دارایی های طرفین به طرق مقابل می رسد.

البته لازم به ذکر است که می‌توان این شرط را کمتر کرد. مثلا یک چهارم دارایی مرد یا زن به طرف مقابل برسد ولی بیشتر از نصف امکانپذیر نخواهد بود. نکته مهم این است که به صورت معمول تنصیف دارایی در زمان طلاق فقط در حالتی انجام می‌شود که اولا شرط توسط طرفین امضا شده باشد و طلاق از طرف آقا باشد. ولی اگر در شرط قید شود که تنصیف دارایی در هر نوع از طلاق انجام بشود می‌توان در طلاق توافقی و طلاق از طرف خانم هم اجرا شود.

شرط دیگر این است که اموال بعد از زندگی مشترک کسب شده باشد. مثلا اگر آقا قبل از ازدواج خانه و ماشین داشته باشد در زمان طلاق نیازی به تنصیف این دارایی های نیست، چرا که این دارایی ها قبل از زندگی مشترک بدست آمده است. همچنین دارایی هایی که از طریق انحصار وراثت و به عنوان ارثیه به اشخاص تعلق می گیرد شامل شرط تنصیف دارایی نمی شود و نیازی به نگرانی در مورد اموالی که از طریق ارث به شخص رسیده اند وجود ندارد.

پاک کردن نام همسر سابق از شناسنامه

پاک کردن نام همسر از شناسنامه یکی از قوانین خوبی است که اخیرا اجرایی شده است. وجود مهر طلاق در شناسنامه به نظر خیلی از حقوقدانان امری خصوصی است و نیازی نیست که هر کسی از آن مطلع شود. به دلیل مشکلاتی که برای افراد پیش می‌آمد قانون راه‌هایی را برای حذف نام همسر از شناسنامه پیشنهاد کرده است که بر این اساس هر کسی می‌تواند نام همسر قبلیش را از شناسنامه پاک کند.

برای این کار دو راه حل وجود دارد. اگر خانم در زمان طلاق دوشیزه باشد، با اراده گواهی سلامت پرده بکارت می‌تواند درخواست حذف نام همسرش از شناسنامه را داشته باشد. این اتفاق برای همسرش نیز می‌افتد و هر دو می‌توانند شناسنامه جدید بگیرند که المثنی نیست و نام همسری هم در آن وجود ندارد. راه حل دوم ویژه زوجینی است که خانم دوشیزه نیست. در این صورت خانم یا آقا می‌توانند بعد از ازدواج مجدد و ثبت ازدواجشان در شناسنامه درخواست حذف نام همسر اول از شناسنامه را بکنند.

این روال به این دلیل است که افراد در زمان ازدواج دروغی به طرف مقابل نگفته باشند و طرف مقابلشان از ازدواج قبلی و نتیجه اش مطلع باشند و بعد از ثبت ازدواج دوم نام همسر اول و طلاق از شناسنامه پاک می شود که در این حالت هم شناسنامه بعدی المثنی نبوده و یک شناسنامه جدید برای شخص صادر می شود.

گواهی سلامت پرده بکارت در زمان طلاق

گواهی سلامت پرده بکارت خانم‌ها فقط در دو صورت در قوانین طلاق و مهریه نیاز است. یک؛ زمانی که آقا ادعا می‌کند که خانم باکره یا همان دوشیزه است و باید نصف مهریه به ایشان تعلق بگیرد. زیرا مهریه دختر باکره نصف است. دوم زمانی که خانم قصد دارد بعد از طلاق با استناد به دوشیزه بودنش نام همسرش را از شناسنامه اش پاک کند. در غیر این صورت دادگاه و قاضی نیازی به ارائه گواهی سلامت پرده بکارت دارد.

برای دریافت گواهی سلامت پرده بکارت نیازی به حکم دادگاه نیست و شخص متقاضی بالای هجده سال می‌تواند با همراه داشتن مدارک هویتی خود مانند کارت ملی به پزشک مراجعه کند و درخواست گواهی سلامت پرده بکارت بکند. حتی اگر حکم قضایی برای چنین آزمایشی صادر شود و شخص نپذیرد، در جواب مقام قضایی نوشته می شود که نامبرده از همکاری جهت ببرسی سلامت پرده بکارت خودداری کرد و بدون اجازه شخص امکان انجام این آزمایش وجود ندارد.

در این گواهی که همراه با عکس متقاضی ارائه می شود، اطلاعات شخص و همینطور مثبت یا منفی بودن نتیجه آزمایش سلامت پرده بکارت در دو نسخه به شخص متقاضی تحویل داده می شود که باید به دادگاه تحویل داده شود. بهتر است که در نتیجه این آزمایش علاوه بر تاریخ، ساعت بررسی هم قید شود تا از سواستفاده های احتمالی بعدی جلوگیری شود.

گواهی عدم بارداری به چه صورت است؟

برای صدور حکم طلاق و عدم امکان سازی دادگاه نیاز دارد تا از عدم بارداری خانم اطمینان حاصل کند. روال کار به این صورت است که اصولا خانم به پزشک معتمد دادگاه که اکثرا پزشک قانونی معرفی می شود، مراجعه می‌کند. پزشکی قانونی بعد از انجام آزمایش و منفی بودن نتیجه، گواهی می‌کند که در آن تاریخ خانم باردار نیست. گواهی عدم بارداری شامل اطلاعات هویتی فرد و عکس تمام رخ شخص آزمایش شده است.

در برخی از شعبات ارائه این برگه به دادگاه اجباری است و برخی از شعبات و مجتمع های قضایی ضرورتی در دریافت آن نمی‌بینند و دریافت گواهی عدم بارداری را به دفترخانه ثبت طلاق واگذار می کنند که در این صورت زوجین باید گواهی عدم بارداری را به دفتر ثبت طلاق تحویل دهند. حتما توجه داشته باشید که اعتبار آزمایش عدم بارداری برای طلاق هفت روز است و باید حتما تا هفت روز بعد از آن آقا و خانم، یا وکلایشان با حضور در دفتر ثبت طلاق، صیغه را جاری کنند.

در غیر این صورت مجددا باید این روال را طی کنند. البته باردار بودن خانم تاثیری در روند پرونده ندارد و فقط تعیین کننده این مسئله خواهد بود که در صورت وجود احتمالی فرزند، مسئولیت های وی بر عهده پدرش خواهد بود. منظور از مسئولیت مواردی مثل نفقه و خرجی فرزند است. توجه داشته باشید که آزمایش عدم بارداری برای خانم های دوشیزه و یائسه نیاز نیست.

پس دادن هدایا در دوران نامزدی و یا بعد از ازدواج

در بعضی از مواقع زوجین خیلی زود در دوران نامزدی متوجه مشکلاتی می شوند و تصمیم به جدایی می گیرند. یکی از مسائلی که باید تعیین و تکلیف شود، هدایایی است که در دوران نامزدی و یا حتی در دوران زندگی مشترک طرفین به هم هدیه داده اند. در مورد برخی از هدایا مانند گل و شیرینی چون عمر دارند و کالای مصرفی محسوب می شوند نمی توان ادعایی کرد ولی در مورد هدایایی مانند طلا و غیره طرفین می توانند درخواست استرداد هدایا کنند.

در مورد طلا و جواهرات، در صورتی که گیرنده هدیه از پس دادن هدایا سر باز زد، طرف هدیه دهنده می تواند با ارائه فاکتور رسمی از دادگاه درخواست استرداد طلا را بکند.

این روش برای هر نوع هدیه دیگری قابل استفاده است جز هدایایی که مصرف می شوند مانند لباس. همین طور اگر یکی از طرفین فوت کند، طرف دیگر حق دارد هدایا را از خانواده متوفی دریافت کند و البته هدایای طرف مقابل را هم باید پس بدهد. منظور از هدایا، هدایایی هستند که به علت وصلت، طرفین به همدیگر داده باشند و هدایای غیر از این حتی در زمان طلاق قابل دریافت نیست.

سوالات متداول

انواع طلاق چیست؟

به طور کلی می‌توان طلاق را به سه دسته طلاق توافقی، طلاق از طرف مرد و طلاق از طرف زن دسته بندی کرد.

آیا داشتن وکیل برای طلاق الزامی است؟

خیر؛ اما با داشتن وکیل متخصص روند طلاق با سرعت بیش‌تری پیش می‌رود. همچنین با دادن وکالت طلاق به وکیل نیازی به حضور شما در دادگاه نخواد بود و تمام مراحل طلاق توسط وکیل طی می‌شود.

برای طلاق به کجا باید مراجعه کرد؟

روند و مراحل طلاق در دادگاه خانواده بررسی می‌شود اما شما باید ابتدا درخواست طلاق خود را از طریق دفاتر خدمات قضایی ارائه کنید.

مدارک مورد نیاز برای طلاق چیست؟

بسته به نوع طلاق و شرایط پرونده ممکن است به مدارک متفاوتی نیاز داشته باشید اما به صورت کلی بر اساس قانون طلاق به کارت ملی زوجین، شناسنامه طرفین و سند ازدواج احتیاج است.

4.6/5 - (33 امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

44 پاسخ

  1. همسر من با یک افغانی عقد دائم غر رسمی کرده و در صورت بخشیدن ١۴سکه مهریه که عند المطالبه است حق طلاق درسند ذکر شده ایشان به همسرم میگوند که چون حق طلاق با ایشونه نمیرن طلاق بگیرن و همسرم نمیتونه ازشون جدابشه
    من همسر اول ایشان هستم و دو بچه دارم
    میخواستم ببینم آیا حرف خانوم صحت داره چون من تحمل ندارم و همسرم را به طلاق مجبور کردم اینم میدونم درمورد خودم اگر بخوام طلاق بگیرم حق طلاق با منه

    1. سلام، وقت بخیر
      سوالتون رو دقیق متوجه نشدم
      با دادن حق طلاق به ایشون حق طلاق از آقا ساقط نمی شود و آقا هم می تواند برای طلاق اقدام کند.

  2. سلام من مدرکی برای خیانت همسرم ندارم میتونم ازش جدابشم ؟
    برای بار دوم خیانت کرده

    1. سلام، وقت بخیر
      برای طلاق به دلیل خیانت باید خیانت ایشون رو ثابت کنید.

  3. سلام من خانمم درجلسه ای که برای مهریه داشتیم ۱۰تاسکه رابخشیدن دردادگاه طلاق حاکم این ۱۰تاسکه روبابت طلاق محاسبه کرده بدون رضایت من حق طلاق رابه همسرم داده درصورتیکه من لایحه ای هم به قاضی داده ام که درقبال طلاق با۱۰تاسکه موافق نیستم وفقط درصورتیکه کل مهریه روببخشن ازحق طلاق خود میگذرم جالب اینجاست که الان حکم تجدید نظر قاضی برای دادن مهریه بنده محکوم شدم به پرداخت کل مهریه ازاونطرف حق طلاق رودادن توحکم اجرایه برای محضر که ثادرشده بوده ۱۰تاگفتن همسرم ۱۰تاسکه بخشیده اند ومن قبول کردم وهمسرم طلاق ازنوع خلع وبائن صادرشده واقدام کردن به طلاق وطلاقشون روگرفتن حالانمیدونم باید چکار کنم لطفا راهنماییم کنید واگروکیلی میتواند طلاق رابهم بزندیاکل مهریه رادرقبال طلاق بگیرد حاضرم وکالت روبه ایشون بدهم

    1. سلام، وقت بخیر
      باید با وکیل مهریه مشورت کنید و جزئیات موضوع را توضیح دهید.
      لطفا با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید تا یک جلسه با وکیل مهریه برای شما تنظیم کنند.

  4. سلام اگه آقا فقط یه ماشین ویه خونه داشته باشه درضمن کارمندهم باشد آیا برای مهریه خونه و ماشین گرفته میشود طبق قوانین جدید

    1. سلام، وقت بخیر
      یک خانه جزو مستثنیات دین است و توقیف نمی شود
      ماشین هم در صورتی که وسیله کسب درامد باشد توقیف نمی شود اما اگر برای امرار و معاش نیازی نباشد توقیف می شود.

  5. با سلام. نظر شخصی بنده این است که مشاوران و حقوقدانان خیلی ارتباطات بشری را به چالش کشیدند. آیا واقعا این تخصص ابزاری برای سودجویی نیست؟ البته که زوجین وقتی بر سر زندگی مشترک به توافق نرسند، هر کسی می تواند حق نداشته خود را از آورده مالی زوج بگیرد. به نظر می رسد که تمام بدبختیها برای زوج است و همگی به این امر راضی هستند و اگر کسانی هم راضی نباشند صدای آنها به جایی نمی رسد! کما اینکه این صدای اعتراض بنده بعید به نظر میرسه به مرحله چاپ برسه! بنده به عنوان کسی که در این مسیر ضربه فراوان خوردم، اعتقاد دارم مهریه ضربه ای به تنه رنجور خانواده هاست، چرا که قانون به زن اجازه می دهد از طریق تهاتر با مهریه، خیلی راحت شوهر را تا حد مرگ کتک کاری نماید و صدای کسی هم درنمیاد!

    1. آره واقعا متاسفم با این قانون که داریم که هرکاری که میتونن میکنن در آخرم مهریه ام میگیرن چه قانونی آخه

  6. آیا با تکیه بر این موضوع که زوج قبل از عقد پرونده سیاسی داشته و به مدت حدود ۸ سال هروئین مصرف میکردند میتوانم درخواست طلاق بدهم؟

    1. سلام، وقت بخیر
      در صورتی که قبلاً مصرف میکرده اند خیر، درخواست مقبول نیست.

  7. برای طلاقی که از طرف مرد هست و خودش هم مهریمو زده اجرا و اعسار وکیل بگیرم چقدر تاثیر داره در مهریم
    بنا به اطلاعاتی که دارم دقیق نمیدونم چقدر درسته وقتی طلاق از طرف مرد باشه باید کل مهریه زن پرداخت کنه
    الان تو شعبها قاضی ها ۲ تا پیش قسط یا یدونه پیش قسط سکه میبرن با سالی یدونه سکه درحالی که زن راضی نیست و زندگی میخواهد
    ایا وکیل گرفته شود در مهریه اثر دارد؟

    1. سلام، وقت بخیر
      بله وکیل مهریه می تواند به شما در روند گرفتن مهریه کمک زیادی بکند. پیشنهاد میکنم با کارشناسان حقوقی در ارتباط باشید تا به طور کامل به شما توضیح دهند.
      همچنین می توانید با وکیل مهریه دادسو جلسه برگذار کنید.

      1. سلام من زنم خودش ازخانه رفته من. فقط اعتیاد دارد آیا مشکلی تودادگاه برام پیش میاد

  8. در مورد استرداد جهیزیه زنگ زدم به شما. خانم شهبازی خیلی خوب راهنمایی کردن. تشکر می کنم ازشون.

  9. اگر وکالت در طلاق داشته باشیم حتما باید وکیل بگیریم؟

    1. سلام، وقت بخیر
      بله در طلاق با داشتن حق طلاق باید حتما وکیل داشته باشد.

    2. آره. وکیل اجباریه برای طلاق با داشتن حق طلاق.

  10. جلسات مشاوره بهزیستی برای طلاق اگر وکیل داشته باشیم نیازه؟ من نیاز به وکیل برای طلاق دارم. کمکم کنید. شما انجام میدیدن؟

    1. سلام، وقت بخیر
      خیر در صورتی که وکیل داشته باشید نیازی به شرکت در جلسات مشاوره بهزیستی نیست.
      بله؛ ما می تونیم بهتون کمک کنیم، لطفا با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید

  11. برای بعضی ها طلاق بهترین گزینه هستش. بعضی ها واقعا با هم نمی سازن

  12. گل و شیرینی خواستگاری رو میشه مبلغشو پس گرفت موقع طلاق؟

    1. سلام، وقت بخیر
      خیر، اقلام مصرفی غیر قابل بازگشت است.

  13. عدم تمکین دلیل قانع کننده ای برای طلاق بدون مهریه دادن هستش؟

  14. من همسرم می خواد ازم طلاق بگیره. من مخالف نیستم. ولی میپم مهیه رو ببخش. ولی قبول نمی کنه. میشه هم مهریه بگیره هم طلاق بگیره؟

    1. سلام، وقت بخیر
      در صورتی که حق طلاق داشته باشند یا یکی از شروط عسر و حرج را داشته باشند بله می توانند طلاق بگیرند.

    1. سلام، وقت بخیر
      بله آزمایش عدم بارداری اجباری است.

  15. آزمایش عدم بارداری برای طلاق حتما در ئزشک قانونیه؟

    1. سلام، وقت بخیر
      بله در پزشکی قانونی انجام می شود.

    1. سلام، وقت بخیر
      برای طلاق توافقی باید باهم توافق داشته باشید.

  16. پس طلاق مبارات بائن بهرت از طلاق رجعی هستش. درسته؟ رجعی باید منتظر بمونی

  17. کارت ملی قدیمی اگر رسید داشته باشیم برای مدارک مورد نیاز برای انجام طلاق کافیه؟

    1. سلام، وقت بخیر
      کارت ملی قدیمی هم می توانید استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *